Echte kinderen - In Memoriam Rees Diepen

De Volkskrant
Tekst: Julia Nolet | Foto: Rees Diepen

Meisje met nachtjaponnetje - Rees Diepen.png

Foto: Meisje met nachtjaponnetje, Rees Diepen, 1962. Brabant Collectie

Een jong meisje in een witte nachtjapon schuifelt behoedzaam de gang in. Ze is moedig alle traptreden naar beneden gestapt, zich bewust van het risico dat ze door haar ouders direct terug in haar bed wordt gestuurd. In haar ogen ligt een verwachtingsvolle blik en haar tenen zijn iets opgekruld van de spanning. Dit beeld, geschoten in Amersfoort 1962, is een van de mooiste opnames die fotografe Rees Diepen tijdens haar carrière maakte. Diepen, veelzijdig fotografe maar geliefd geworden door haar realistische zwart-wit kinderfotografie, overleed 14 september op 86-jarige leeftijd. Ze laat een oeuvre van 33.000 negatieven achter in het archief van de Brabant-Collectie van de Universiteitsbibliotheek Tilburg.

Een eigenzinnig mens was het, herinnert Emy Thorissen (40) - bekende van Diepen en tevens conservator van de Brabant-Collectie - zich de fotografe. Thorissen: ‘Rees was faliekant tegen geposeerde foto’s van opgesmukte kinderen met een strik in het haar zoals in de jaren vijftig gewoonlijk was. Ze wilde kinderen fotograferen hoe ze écht zijn.’ Diepen verwierf in de jaren zestig bekendheid als vaste fotografe voor tijdschriften als Ouders van Nu. Haar meeste roem ontving ze voor haar fotoboek Dit Kind… uit 1965, waarin ze als eerste vrouwelijke fotografe gehandicapte kinderen fotografeerde en daarmee een taboe wist te doorbreken.

Waar gehandicapten vroeger weggestopt werden in inrichtingen ver buiten de bewoonde wereld, kregen deze ‘vergeten kinderen’ door de foto’s van Diepen een gezicht. Diepen nam op zich om de kwetsbaarheid van de kinderen te laten zien zodat toeschouwers zich konden verplaatsen in hun wereld. Een wereld die volgens haar nog helemaal zo slecht niet was. Thorissen: “Ze zei daarover ooit tegen me: Emy, een deel van die gehandicapte kinderen zijn misschien wel veel gelukkiger in hun wereld dan wij zijn in de onze.”

Alle foto’s van Rees Diepen zijn vrij toegankelijk in de Universiteitsbibliotheek Tilburg. In november wordt door de Brabant-Collectie een Rees Diepen internetfotobank gelanceerd met daarin een door haarzelf samengestelde kerncollectie van haar werk.

Previous
Previous

De onverwachte macht van kleine staten | Universiteit Leiden